Формування гребнів перед посадкою,чи є сенс?
Урожайність та якість бульб картоплі визначають рівень рентабельності та економічну доцільність займатися її вирощуванням. У промисловому картоплярстві накопичено великий науково-практичний досвід, розроблені сучасні індустріальні технології вирощування. Але процес пізнання не зупиняється на досягнутому, кожного року у виробництво впроваджуються нові сорти, нові елементи технології.
На сьогоднішній день технологія обробітку ґрунту під картоплю дискутується, хтось надає перевагу осінньому нарізанню гребнів, хтось вважає за краще обмежитися зяблевою оранкою, залишаючи культивацію та нарізання гребнів на весну.
Коренева система картоплі слаборозвинена і складає лише 8-12% її надземної маси. Близько 90% кореневої системи зосереджено у верхньому 0-20 см шарі ґрунту, в обмеженому периметром гребня об’ємі. Ось чому так важливо, щоб у ґрунті було достатньо вільного простору для розвитку кореневої системи, столонів і бульб картоплі.
Для розпушеного ґрунту характерні висока теплоємність, вологоємність і повітроємність. У такому ґрунті активізуються процеси аерації, вологозабезпечення, створюються найкращі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, які перетворюють органічні речовини у легкорозчинні, доступні рослинам, мінеральні сполуки.
Утримання щільності ґрунту у гребні в межах 1,0-1,2 г/см³, протягом усього періоду вегетації картоплі, дозволяє:
- Отримати високий урожай бульб найкращої якості.
- Підвищити продуктивність техніки.
- Зменшити витрати паливно-мастильних матеріалів.
- Звести до мінімуму травмованість бульб.
- Зменшити затрати електроенергії і ручної праці на перебирання і сортування бульб.
- Забезпечити придатність бульб для тривалого зберігання і їх високу товарність.
Доведено, що тільки за рахунок покращення фізичних властивостей ґрунту урожайність картоплі можна підвищити на 30-40%.
Щодо ефективності осіннього нарізання гребнів під картоплю в умовах Херсонщини сумніву немає, переносити цю операцію на весняний період недопустимо. Осіннє нарізання гребнів дозволяє на 6-7 днів раніше розпочати посадку картоплі, подовжити таким чином вегетаційний період, максимально використати зимово-весняні запаси ґрунтової вологи, що дуже важливо для формування врожаю в умовах щорічного дефіциту опадів. Але тривалий час відкритим залишалося питання: “Що на цьому етапі підготовки ґрунту можна змінити, покращити, щоб на період посадки картоплі отримати добре розпушений, фізично стиглий, краще прогрітий ґрунт?”
Як уже зазначалося, надіятись на те, що ґрунт протягом зими оструктуриться природним способом, не варто. Багато грудок, аж до збирання і сортування врожаю, залишалися такими, як були до нарізання гребнів. Така грудка, безумовно, зробить свій негативний вплив на кількість і якість отриманого врожаю, підніме виробничі витрати і знизить економічну ефективність вирощування картоплі.
Отже, формування потрібної для картоплі структури ґрунту є питанням основного обробітку. Для того, щоб на цей процес не витрачати зайвих зусиль і коштів, варто, без розриву в часі, відразу після збирання попередника, провести лущення стерні на глибину ≈10 см.
Через 2-3 тижні після лущення стерні проводять оранку, обов’язково з передплужниками та котками, на глибину 30-32 см. Перевага оранки полягає у забезпеченні повної заробки в ґрунт рослинних решток та кришінні ґрунту на всю глибину орного шару. Структура ґрунту, яка створюється оранкою, дозволяє збільшити і якісно покращити ємність вбирання опадів, поживних речовин, мінеральних добрив, що сприяє кращому розвитку кореневої системи і рослин картоплі в цілому.
Оранка, створюючи сприятливі умови для розкладу рослинних решток (стерні, соломи), покращує фіто-санітарний стан ґрунту.
Щоб забезпечити дрібно-грудкувату структуру ґрунту протягом всього вегетаційного періоду, зораний ґрунт потрібно розробити до такої структури перед осінньою нарізкою гребнів.
Враховуючи те, що середньодобовий приріст урожаю на забезпеченому агрофоні, за оптимальних умов зволоження, може досягати 1-1,2 т/га, не важко зрозуміти, яким може бути недобір урожаю, за рахунок лише одного фактору — неналежної підготовки ґрунту до осіннього нарізання гребнів.
У ґрунті з дрібно-грудкуватою структурою довше зберігається волога, коренева система охоплює повний об’єм гребня, краще засвоює поживні речовини. Добре розвинуті рослини своєю потужною вегетативною масою затінюють ґрунт, захищаючи його від перегріву і надмірного випаровування ґрунтової вологи, довше триває активна вегетація рослин, формується вищий урожай кращої якості.
Проблема грудки не вичерпується лише недобором урожаю. Як уже зазначалося, зростають виробничі витрати, пов’язані із транспортуванням, сортуванням та вивезенням землі в поле, травмовані грудкою бульби погано зберігаються, реалізуються по нижчій ціні, зростає вихід некондиційної картоплі.
Маючи нарізані з осені гребні, посадку картоплі без проблем можна розпочати набагато раніше і завершити в оптимальні строки.