Без страв з картоплі не обходиться кожна сім'я в Україні. Вегетаріанці і м'ясоїди, дорослі і молоді - всі люблять поласувати картоплею. Вибір способа приготування впливае на смак і властивості нашої чудової картоплі. Один з найбільш корисних способів готування картоплі - це запечена картопля.
Адже, картопля запечена в духовці, зберігає корисні речовини і вітаміни в достатній кількості для ефективного, здорового харчування людини.
Приблизно 20-25 % ваги бульб картоплі становлять вуглеводи ( крохмаль), близько 2 % - білкові речовини і 0,3 % - жир. Білок картоплі багатий різними амінокислотами і відноситься до повноцінних білків.
Запечена картопля - корисно їсти всім!
У кожної картоплі міститься багато калію ( 568 мг на 100 г сирої маси), фосфору ( 50 мг), значна кількість магнію кальцію і заліза.
У бульбах картоплі присутні вітаміни С, В, В2, В6, В РР, Д, К, Е, фолієва кислота, каротин і органічні кислоти : яблучна, щавлева, лимонна, кавова, хлорогенова та інші.
Основні принципи які дозволять залишатися запеченії картоплі корисною:
- Готуйте без зайвих жирів і канцерогенів - майонезу, кетчупу і вершкового масла;
- Можна готувати запечену картопля з кефіром ;
- Духовка, - це ще не все де можна запекти картоплю;
Інші способи приготування запеченої картоплі
Не забувайте про романтику багаття і запеченої в багатті картоплі. Наприклад, коли до свята готуєте шашлик, найпростіше це покласти в остигаючі вугілля бульби сирої картоплі. Ця запечена картопля буде відмінним, корисним гарніром до шашлику.
Більш серйозний варіант - запечена картопля у фользі на решітці або теж у вугіллі, попередньо можна розрізати і покласти всередину бульби шматочок сала, копченостей, сиру. Швидкий, корисний, дешевий і улюблений гарнір українців - запечена картопля!
Застосовуйте фантазію при готуванні і озбройтеся силою волі, щоб не з'їсти занадто багато приготованої запечної картоплі та одна тільки користь від цього рецепта вам гарантированна.
Рецепт картоплі запеченої в духовці
Чистимо сиру картоплю. Запечена картопля по цьому рецепту найкраще виходить з дрібних приблизно однакових бульб. Дрібну картоплю ріжемо на дві частини. Це робимо для того, щоб вся картопля запікслая в духовці одночасно.
У деко наливаємо трохи оливкової або соняшникової олії, зверху викладаємо порізану картоплю. Відразу посипаємо зверху сіллю, досить рясно. Помічено, що запечена картопля виходить смачніше з неочищеною морською або звичайною сіллю. Крім того неочищена сіль це ще один інгредієнт, що робить запечену картоплю корисною стравою.
Також притрушуємо картоплю приправою неострого червоного перцю ( паприкою ). Це додасть в запечена картопля особливий смак, а також особливо привабливий рум'яний, апетитний зовнішній вигляд.
Перемішуємо картоплю на деку так, щоб масло, сіль і приправа рівномірно розподілилися по всьому картоплі.
Запечена картопля готується в духовці хвилин 25 - 30 при температурі 200-250 С. Звичайно, час готування може трохи зміняться залежно від сорту і розміру картоплі. Молода картопля печеться швидше. Під час запікання в духовці картоплю треба пару раз перемішати, для рівномірного рум'янцю.
Інгредієнти на 4-6 порцій запеченої картоплі:
- 1 кг. картоплі;
- 2 зубчики часнику;
- приправа неострого червоного перцю;
- оливкова або соняшникова олія;
- соль;
Коли наша ароматна і смачна запечена картопля стане м'якою, дістаємо її з духовки. Викладаємо на блюдо, посипаємо дрібно порізаним часником і прикрашаємо зеленню. Можна використовувати і сушений кріп.
Картопля, запечена в духовці, може подаватися як окреме блюдо. Тоді зовсім незайвими буде подати і легкі пряні соуси. Так само запечена картопля ідеально підійде як гарнір до м'яса або риби.
ФГ "Аделаїда" рекомендує сорти для запікання картоплі
З продукції ФГ" Аделаїди " особливо добре запечена картопля вийде із сортів - Каратоп, Бонус, Моллі, Гала, Агаве.
У цих сортів картоплі високий вміст крохмалю, а також слабка тенденція до зміни забарвлення після готування. І що головне, приємний смак цих сортів картоплі відзначає кожен, хто пробував страви з них приготовані.