Шкідники і хвороби картоплі це перше що веде до зниження вашого врожаю, на ряду з цим знижується її якості і втрати при зберіганні. При несвоєчасному та неякісному захисту картоплі, урожай бульб знижується на 28-50 % і більше. Втрати картоплі при зберіганні в результаті розвитку мокрої і сухої гнилі та інших хвороб часто досягають З0- 40 %.
В основі нової стратегії боротьби зї шкідниками і хворобами лежить інтегрована система захисту рослин, яка грунтується на тому, що поряд з хімічними та біологічними методами знищення паразитів картоплі застосовується цілий комплекс агротехнічних і технологічних заходів, який включає і нові сорти картоплі.
На картоплі зареєстровано близько 50 шкідливих комах, а також більше 80 хвороб картоплі.
Шкідники картоплі
Дротяники і несправжні дротяники проробляють в бульбах ходки - червоточини. При чисельності цих шкідників в грунтів 5-6 екз./м2 пошкоджується 80 % бульб.
Личинки хрущів роблять круглі або витягнуті ямки в бульбах. Вони виїдають м'якоть разом зі шкіркою, що відрізняє характер їх шкоди від пошкоджень совками.
Пошкоджують картоплю личинки хрущів, починаючи з другого року життя.
Капустянка в основному пошкоджує бульби, так само виїдаючи м'якоть картоплі разом зі шкіркою, при цьому невелику бульбу може з'їсти цілком. При значній чисельності цього шкідника втрати врожаю можуть досягати 30 %.
Найбільш небезпечними шкідника на картоплі є:
- колорадський жук;
- картопляна міль;
- дротяники, несправжні дротяники;
- личинки пластинчатовусих жуків;
- гусениці підгризаючих совок;
- капустянка та ін.
Хвороби картоплі - основні чинники зниження врожаю
Підгризаючі совки, а точніше їх гусениці вражають стебла картоплі четь глибше рівня грунту. Личинки вигризають м'якоть, не пошкоджуючи шкірки на відміну від личинок жуків.
Картопля уражається також сисучими комахами, що пошкоджують листя. Пошкодження павутинним кліщем характеризують наявністю жовтуватих або рожевих дрібних плям і смуг впродовж жилок. Місце смоктання буреішее, підсихає, а зів'яла частка звисає.
Коли картопля виростає ближче до кінця вегетації (друга половина червня - початок липня ) картоплю пошкоджують картопляні і серцевинні совки. Гусениці совок вгризаються в нижню частину стебла, проробляючи всередині хід до верхньої частини. Стебла після цього в'януть і обламуються.
Хвороби картоплі.
Останнім часом на картоплі зріс рівен шкоди, яку створюють багато широко поширених хвороб:
- фітофтороз;
- альтернаріоз;
- парша звичайна;
- суха і мокра гниль;
- чорна ніжка;
- cтеблевая нематода та ін.
Фітофтороз, на жаль, як і раніше є найбільш шкідливою хворобою. Фактори які впливають на рівень ураження - це погодні умови, терміни появи хвороби на картоплі, загальна агротехніка вирощування. Чим раніше фітофтора вражає картоплю, тим більше врожаю можна недобрати. Коли фітофтороз розвивається наприкінці вегетації картоплі, він не викликає сильного зменшення врожаю, але якщо при збиранні виникли проблеми то перезараження здорових бульб хворими може викликати втрати врожаю. Втрати врожаю від цієї хвороби можуть досягати 70 %
Альтернаріоз картоплі може так само як і фітофтороз призвести до значних втрат врожаю. Зазвичай картопля уражаюється альтернаріозом перед початком бульблутворення. Поширюється вона вогнищами. В основному уражається бадилля, а втрати врожаю від цього досягають 20-25%, до того ж знижується рівень крохмалю на 1,5-3 %. Середньостиглі та пізні сорти більш схильні до дії альтернаріозу.
Значну загрозу насінництва викликає ризоктоніоз. Відсутність стійких до цієї хвороби сортів і ефективних протруйників насіннєвого матеріалу приводить до того, що на перезволожених грунтах на паростках, столонах, коренях, підземних частинах стебел з'являються коричневі плями або виразки.
Останнім часом на бульбах картоплі спостерігається зростання шкодочинності звичайної парші. Найбільш сприятливими умовами розвитку хвороби є : суха і спекотна погода, нестача вологи в грунті в період утворення бульб. Залежно від ступеня ураження бульб урожай знижується, зменшується крахмалистость, так само псуються товарні якості картоплі.
Хвороби картоплі при зберіганні
При зберіганні на перше місце за шкідливістю вийшли суха і мокра гнилі. Ці хвороби набули широкого поширення. За нормальних умов зберігання втрати, звичайно, складають 10-15 %. При зберіганні картоплі в умовах підвищеної температури і вологості вони можуть досягати З0 і навіть 50 %.
Основними факторами, які сприяють ураженню бульб і подальше поширення хвороб в польових умовах є тепла погода з частими зливами в кінці вегетації картоплі, часте застосування техніки, що призводить до ущільнення грунту. Підвищена вологість і відносно висока температура в період зберігання призводить до зараження бульб у сховищах.
Останнім часом збільшилася шкодочинність стеблової нематоди. Хвороба набула широкого поширення, що різко знижує якість насіннєвої і продовольчої картоплі. З проникненням нематод в бульби шкірка на них знебарвлюється, а потім стає свинцево - сірого кольору, легко відділяється від м'якоті і тріскається.
Нематоди знаходяться на межі здорової та ураженої частини бульби. Шкідливість стеблової нематоди проявляється зниженням насіннєвих і товарних якостей бульб. Крім того, вона є першопричиною загнивання картоплі при зберіганні.