Історія виникнення рецепта дерунів з картоплі
Вперше деруни з картоплі були згадані в 1830 році, в кулінарному виданні польського кухаря Яна Шитлера. Рецепт він узяв з німецької кухні. Багато хто думає, що деруни з картоплі - це білоруська страва, т. к. білоруси люблять картоплю в будь-якому вигляді.
Українці ж вважають, що деруни з картоплі це їхня страва.
Так чи інакше, деруни з картоплі існують різних видів - українські деруни з картоплею, білоруські драники, в Ізраїлі - латекс, в Росії - теруни, какорки, деруни, німецькі Kartoffelpuffer, Чеські брамборак, Швейцарські Rosti, швецький Raggmunk, Американські Хашбраун.
Звичайно, ці всі деруни з картоплі будуть відрізнятися один від одного, як за інгредієнтами, так і за способами приготування, і подачі на стіл.
Але дані відмінності в стравах несуттєві.
Пропонуємо вам найпоширеніші рецепти дерунів з картоплі
Рецепт: Деруни з картоплі білоруські
Інгредієнти страви : 1 кг. картоплі, 1 ріпчаста цибуля, 1 морква, 1 яйце, 3 ст. ложки борошна, 1 пучок кропу, рослинне масло, перець, сіль
Спосіб приготування білоруських Драніков з картоплі:
Необхідно картоплю почистити, помити і натерти на дрібній тертці. До картоплі додати дрібно порізану цибулю, подрібнену моркву, борошно, подрібнену зелень, сіль і яйце. Ретельно перемішати. Сковороду змастити олією, а потім за допомогою ложки викласти картопляні оладки.
Обсмажувати деруни з картоплі треба з двох сторін, до утворення красивою золотистої скоринки. Деруни білоруські - готові! Смачного!
Рецепт: Пісні деруни з картоплі
Інгредієнти страви : 1 кг. картоплі, 1 ріпчаста цибуля, 4 ст. ложки борошна, рослинне масло, перець, сіль.
Спосіб приготування пісних дерунів з картоплі :
Ця страва добре під час поста або при дотриманні дієти. Для цього необхідно картоплю почистити, а потім помити. Половину картоплі натерти на дрібній тертці, а половину на крупній. Все перемішати, поперчити, посолити, а потім додати борошно. Сковороду змастити олією, а потім за допомогою ложки викласти картопляні оладки. Обсмажувати з двох сторін, до утворення красивою золотистої скоринки.
Пісні деруни з картоплі - готові! Приємного апетиту!
Рецепт: Картопляні деруни з м'ясом
Інгредієнти страви : 1 кг. картоплі, 150 гр. філе курки, 1 яйце, 2 ріпчасті цибулі, 3 ст. ложки борошна, 1 пучок кропу, 3 ст. ложки вершкового масла, рослинна олія, сметана, перець, сіль.
Спосіб приготування дерунів з картоплі з м'ясом :
Приготування картопляних дерунів з м'ясом, починається з того, що цибулю і картоплю необхідно почистити, а потім пропустити через м'ясорубку. Кріп також пропустити через м'ясорубку. Філе курки промити і пропустити через м'ясорубку. Картопля, м'ясо, сіль, борошно і яйця перемішати. Сковороду змастити олією, а потім за допомогою ложки викласти картопляні оладки. Обсмажувати деруни з картоплі з м'ясом треба з двох сторін, до утворення красивою золотистої скоринки. Картопляні деруни з м'ясом - готові!
Деруни з м'ясом рецепт, в якому для м'ясної начинки можна використовувати абсолютно будь-яке м'ясо : яловичину, свинину і т.д. Смачного!
ФГ «Аделаїда» рекомендує спеціальні сорти картоплі для цієї страви
Особливу цінність картопля представляє як джерело калію, який сприяє виведенню з організму води і хлористого натрію. Крім того, калій підсилює серцеві скорочення і підтримує нормальну роботу серця. Потреба в калії становить близько 2 г на добу ; її можна задовольнити вживанням 500 г картоплі.
При виборі картоплі для дерунів звертайте увагу на колір - бульби, що мають зеленуватий колір (якщо вони зберігалися на світлі або проросли, ) містять речовину соланін, має на організм токсичну дію, тому важливо добре обрізати таку картоплю або не використовувати її взагалі.
У ФГ Аделаїда картопля зберігається в спеціальних сховищах, де дотримується правильний режим температури, вологість повітря, відсутні шкідники і є вентиляція приміщення. Тому рекомендуємо купувати картоплю для дерунів в нашому фермерському господарстві.